Despre joc

50 Clues este o serie de jocuri creată de Jeppe Norsker

Unii oameni sunt puțini surprinși de poveste, așa că iată câteva informații generale care să explice comportamentul Mariei.

De ce din perspectiva făptașului?
Când am început să studiez acest gen acum câțiva ani, am creat un joc mai clasic tip puzzle de rezolvare a crimelor, numit 50 Clues: The Ritual. În timpul jocurilor de testare, designerul de jocuri Jacob Jaskov (Fog of Love) a cerut mai multe detalii despre făptaș și motivele din spatele acțiunilor sale. A devenit puțin superficial și stereotipal să spargi coduri din perspectiva investigatorilor. Singura soluție evidentă a fost să schimb perspectiva. Astfel s-a născut idea de a rezolva ghicitorile prin ochii răufăcătorului.

Să arăți NU înseamnă să promovezi
Jocul nu este conceput să promoveze violența sau omuciderea.  Este o reprezentare a unui criminal în serie într-o poveste fictivă, așa cum ai mai văzut în cărți și filme (precum American Psycho, Maniac, Man Bites Dog, etc.)

Demo: ”Valiza”
Jocul ”Tutorial” se petrece cu câțiva ani înainte de povestea din trilogie. O arată pe Maria care este prinsă de poliție. L-a ucis pe ”regele Leopold” și i-a blocat sufletul în corpul unui copil pe care l-a învelit în staniol și pe care l-a îngropat în pădure într-o valiză. Din păcate pentru Maria, o domnișoară care este anchetator la poliție găsește valiza și eliberează din nou sufletul lui Leopold. Sufletul sare direct în copilul nenăscut al anchetatoarei. Maria este condamnată pe viață, însă scapă în episodul 1: Pendulul morții.

Alertă spoiler! Nu citi textele următoare dacă plănuiești să joci trilogia.

Maria a fost precaută și și-a pregătit evadarea înainte să fie arestată. Planul este complex și criptat în coduri astfel încât numai ea să fie în stare să le descifreze și să le înțeleagă. Dar a primit o medicație foarte puternică în timp ce a fost în arest și a uitat majoritatea detaliilor. Aceasta este baza jocului. Maria trebuie să își dea seama de plan și să îl ducă la bun sfârșit.

Episodul 1: ”Pendulul morții”
Primul ei obiectiv este să evadeze din secția de psihiatrie și să își crească puterile găsindu-și ”fiul” de care va avea nevoie în episodul 2. Nu este fiul ei biologic, și el nu este singurul de la care a luat putere spirituală. Jocul se termină cu cei doi, ascunzându-se într-o casă secretă, în care fac un ritual pentru a se proteja de regele Leopold.

Episodul 2: ”Ritualul Nopți albe”
Nopți albe este numele unui ritual pe care Maria vrea să îl execute pentru a-și transfera în ea sufletele bune. Acesta are loc într-o mină de sare și îi include atât pe Alexander cât și pe așa-numiții ”frați” ai lui. Tot episodul este despre pregătirea ritualului și executarea lui. Într-un anumit punct, Maria îl previne pe Alexander să mai fugă de lângă ea, o experiență foarte neplăcută pentru mulți jucători.

Episodul 3: ”Soarta lui Leopold”
Tot ce rămâne de făcut acum este să îl găsești pe Leopold și să îl elimini. Sufletul lui a posedat fiul anchetatoarei din jocul demonstrativ ”Valiza”. Marele final are loc în Suedia, unde Maria îi dă de urmă.

Jeppe Norsker